Приказ основних података о дисертацији

Biochemical Aspects of Spice Paprika (Capsicum anuumm L.) Ripening

dc.contributor.advisorKuhajda, Ksenija
dc.contributor.otherMimica-Dukić, Neda
dc.contributor.otherPopsavin, Mirjana
dc.contributor.otherVujičić, Biserka
dc.contributor.otherPopović, Milan
dc.contributor.otherKuhajda, Ksenija
dc.creatorKevrešan, Žarko
dc.date.accessioned2015-12-29T11:17:53Z
dc.date.available2015-12-29T11:17:53Z
dc.date.available2020-07-03T13:44:06Z
dc.date.issued2008-12-30
dc.identifier.urihttp://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacija139592467679034.pdf?controlNumber=(BISIS)71993&fileName=139592467679034.pdf&id=1666&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/1749
dc.identifier.urihttp://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=71993&source=NaRDuS&language=srsr
dc.description.abstractU radu su ispitane biohemijske promene na plodovima paprike tokom sazrevanja  plodova i tokom  dozrevanja  plodova  posle  branja.  U  cilju  ispitivanja  promena  tokom  sazrevanja  plodovi su uzorkovani u različitim fazama zrelosti tj. kad su plodovi  bili zelene, braon, crvene i tamno crvene boje. Svaka od pomenutih grupa zrenja je  dozrevana sledećih petnaest dana sa i bez prisustva svetla. Posle perioda dozrevanja  plodovi su osušeni i samleveni.   U  uzorcima  svežih  plodova  paprika  ispitan  je  sadržaj  vode,  pepela,  ukupnih  mono  i  oligosaharida, mikro i makroelemenata, boja plodova (vizuelnom ocenom i  instrumentalnim merenjem), sadržaj pigmenata i sastav etarskih ulja, dok je u suvim uzorcima određena boja, sadržaj mikro i makro elemenata, pigmenata i sastav etarskih ulja.  U semenima  paprika ispitan je sadržaj vode, pepela, ulja i neophodnih mikro i  makro  elemenata.  Dobijeni  rezultati  pokazuju  da  se  tokom  sazrevanja  dešavaju  biohemijske  promene  na plodovima  paprika.  Povećava  se  sadržaj  suve  materije,  dolazi  do  promena  u  sastavu pigmenata i etarskih ulja. Tokom 15 dana dozrevanja, ispitani parametri plodova paprika pokazuju da se promene na plodovima nastavljaju i posle ubiranja  plodova.  U zavisnosti od  stepena zrelosti, povećava se sadržaj pigmenta, a menja se i  sastav etarskih ulja. sr
dc.description.abstractThe  aim  of  this  study  was  to  investigate  biochemical  changes  of  paprika  fruits during ripening  and  postharvest  treatments.  Fruits  were  collected  in  different  stages of development i.e. when green, brown, red and deep red color. Each of these  color‐type  fruits where  ripped  after  harvest  (collection)  during  next  fifteen  days  with  or  without  light.  Thereafter, postharvest treatment fruits were dried and milled. In samples of fresh paprika fruits the content of water, ash, mono‐ and  oligosaharides, micro and macro nutrient,  color of fruits (by visual  evaluation and  instrumental measuring), ASTA value,  chlorophyll  and  carotenoid  content,  certain  constituents  of  essential  oil  were determined and activity of peroxidase and β‐glucosidase enzymes, while in dried fruits the color,  content  of  micro  and  macroelements  and  composition  of  essential  oils  were determined. In seed,  the content of water, ash, oil and micro and macroelements were determined. Based on the results it could be concluded that, during ripening, the biochemical  changes are occurring on paprika fruits. The increase in dry matter content is observ ed along with the changes in pigment and essential oil composition. During the  postharvest  time, all evaluated parameters indicated that  ripening is in progress after the harvest of paprika fruits. Changes in both the  pigment and the essential oil content is dependent of a ripening stage.en
dc.languagesr (latin script)
dc.publisherУниверзитет у Новом Саду, Природно-математички факултетsr
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/share-your-work/public-domain/cc0/
dc.sourceУниверзитет у Новом Садуsr
dc.subjectsazrevanjesr
dc.subjectripeningen
dc.subject paprikasr
dc.subject karotenoidisr
dc.subject etarska uljasr
dc.subject paprikaen
dc.subject carotenoidsen
dc.subject essential oilsen
dc.titleBiohemijski aspekti sazrevanja zacinske paprike (Capsicum annuum L.)sr
dc.titleBiochemical Aspects of Spice Paprika (Capsicum anuumm L.) Ripeningen
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseCC0
dcterms.abstractКухајда Ксенија; Вујичић Бисерка; Мимица-Дукић Неда; Поповић Милан; Кухајда Ксенија; Попсавин Мирјана; Кеврешан Жарко; Биохемијски аспекти сазревања зацинске паприке (Цапсицум аннуум Л.); Биохемијски аспекти сазревања зацинске паприке (Цапсицум аннуум Л.);
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/38380/Disertacija.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/38380/Disertacija.pdf
dc.identifier.doi10.2298/ns20081230kevresan
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_1749


Документи за докторску дисертацију

Thumbnail

Ова дисертација се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о дисертацији