Приказ основних података о дисертацији

Characterization of extracts of sour cherry (Prunus cerasus L.) and sweet cherry (Prunus avium L.) stems obtained by subcritical water

dc.contributor.advisorŠvarc-Gajić, Jaroslava
dc.contributor.otherKravić, Snežana
dc.contributor.otherŠvarc-Gajić, Jaroslava
dc.contributor.otherŠojić-Merkulov, Daniela
dc.creatorNovakov, Vesna
dc.date.accessioned2020-02-24T10:11:10Z
dc.date.available2020-02-24T10:11:10Z
dc.date.available2020-07-03T13:52:13Z
dc.date.issued2019-11-08
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacija156499891500490.pdf?controlNumber=(BISIS)111017&fileName=156499891500490.pdf&id=13293&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/11948
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=111017&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/IzvestajKomisije156499892463644.pdf?controlNumber=(BISIS)111017&fileName=156499892463644.pdf&id=13294&source=NaRDuS&language=srsr
dc.description.abstractCilj istraživanja ove doktorske disertacije bio je usmeren ka optimizaciji ekstrakcije peteljki višnje i trešnje subkritičnom vodom, biološku i hemijsku karakterizaciju dobijenih ekstrakata i poređenje ispitivanih uzoraka. Optimizacija ekstrakcije vodom u subkritičnom stanju izvedena je na osnovu sadržaja ukupnih fenola i flavonoida. Ispitani su i optimizovani najznačajniji parametri tehnike: odnos droga:rastvarač, temperatura, pritisak, vreme ekstrakcije i brzina mešanja. Hemijski profil dobijenih ekstrakata je definisan primenom tečne hromatografije (HPLC−PDA) i gasne hromatografije uz maseno-spektrometrijsku detekciju (GC−MS). Definisan je i protokol disperzivne tečno-tečne mikroekstrakcije koji je prethodio gasnoj hromatografiji (DLLME GC−MS). Primenom deset različitih testova ispitan je antioksidativni i antiradikalski potencijal ekstrakata. Antimikrobni potencijal ekstrakata je ispitan na osam mikrobnih sojeva. In vitro testovima ispitana je sposobnost inhibicije α-amilaze, α-glukozidaze, tirozinaze, acetilholinesteraze, butirilholinesteraze i lipaze. Antikancerogeni potencijal i antiproliferativna aktivnost su ispitani na tri histološki različite ćelijske linije.sr
dc.description.abstractThe aim of this thesis was to optimize the subcritical water extraction of sour and sweet cherry stems, biologically and chemically characterize obtained extracts and compare tested samples. Optimization of subcritical water extraction was performed on the basis of total phenolic and flavonoid contents. The most important parameters of the technique were examined and optimized: sample-to-solvent ratio, temperature, pressure, extraction time and agitation rate. Chemical profiles of obtained extracts were defined by liquid chromatography (HPLC−PDA) and gas chromatography with mass-spectrometry detection (GC−MS). The protocol for dispersive liquid-liquid microextraction which preceded to gas chromatography analysis (DLLME GC−MS) was also defined. Antimicrobial potential of the extracts was determined against eight different microbial strains. Ability of extracts to inhibit α-amylase, α-glucosidase, tyrosinase, acetylcholinesterase, butyrylcholinesterase and lipase was determined by in vitro assays. Anticarcinogenic potential and antiproliferative activity were tested against three histologically different cell lines.en
dc.languagesr (latin script)
dc.publisherУниверзитет у Новом Саду, Технолошки факултетsr
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Новом Садуsr
dc.subjectpeteljke višnje i trešnjesr
dc.subjectSour and sweet cherry stemsen
dc.subjectsubcritical water extractionen
dc.subjectchemical profileen
dc.subjectbiological activityen
dc.subjectekstrakcija subkritičnom vodomsr
dc.subjecthemijski profilsr
dc.subjectbiološka aktivnostsr
dc.titleKarakterizacija ekstrakata peteljki višnje (Prunus cerasus L.) i trešnje (Prunus avium L.) dobijenih subkritičnom vodomsr
dc.title.alternativeCharacterization of extracts of sour cherry (Prunus cerasus L.) and sweet cherry (Prunus avium L.) stems obtained by subcritical wateren
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY-ND
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/39674/IzvestajKomisije.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/39674/IzvestajKomisije.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/39673/Disertacija.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/39673/Disertacija.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_11948


Документи за докторску дисертацију

Thumbnail
Thumbnail

Ова дисертација се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о дисертацији