Приказ основних података о дисертацији

Uticaj primene mešavine etarskih ulja u ishrani na proizvodne karakteristike i kvalitet mesa brojlerskih pilića

dc.contributor.advisorDžinić, Natalija
dc.contributor.otherKravić, Snežana
dc.contributor.otherDžinić, Natalija
dc.contributor.otherIkonić, Predrag
dc.creatorПоповић, Сања
dc.date.accessioned2019-11-15T10:46:07Z
dc.date.available2019-11-15T10:46:07Z
dc.date.available2020-07-03T13:52:16Z
dc.date.issued2019-11-09
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/11530
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacija15556670097193.pdf?controlNumber=(BISIS)110622&fileName=15556670097193.pdf&id=12796&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=110622&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/IzvestajKomisije155566703534288.pdf?controlNumber=(BISIS)110622&fileName=155566703534288.pdf&id=12797&source=NaRDuS&language=srsr
dc.description.abstractЗадатак ове докторске дисертације је био да се испита могућност и ефекти примене мешавине етарских уља тимијана (Thymus vulgaris), оригана (Origanum vulgare) и рузмарина (Rosmarinus officinalis), као природног промотера раста, у узгоју бројлерских пилића на производне карактеристике, биохемијске параметре крви, хисто-морфолошке параметре јетре и цревних ресица, сварљивост хранљивих материја, квалитет трупа и меса пилића, као и на економичност саме производње. У циљу реализације постављених задатака изведен је биолошки оглед у којем су коришћени бројлерски пилићи линијског хибрида Ross 308. Биолошки оглед је изведен на укупно 840 једнодневних бројлерских пилића, подељених у три огледна третмана, два експериментална и један контролни. Као природни промотер раста коришћена је мешавина етарских уља тимијана, оригана и рузмарина у концентрацијама од 0,05 и 0,10%. Током огледног периода континуирано су праћене производне карактеристике бројлерских пилића, а на основу анализе добијених резултата закључено је да испитивана мешавина етарских уља тимијана, оригана и рузмарина може веома успешно да се користити у исхрани бројлерских пилића као природни промотер раста. Позитиван утицај овог додатка је најпре исказан кроз пораст прираста бројлерских пилића (4,29-4,61%), као и на конверзију хране код јединки (7,69-8,28%). Посматрано по периодима исхране, најекономичнија производња бројлерских пилића у стартер периоду исхране постигнута применом 0,05% мешавине етарских уља тимијана, оригана и рузмарина у исхрани бројлерских пилића, док се у гровер периоду исхране ефикаснијом показала доза од 0,10%. Најекономичнија производња бројлерских пилића током целокупног периода това остварена је применом 0,05% мешавине етарских уља тимијана, оригана и рузмарина у исхрани, будући да је у овом третману постигнута најмања вредност цене прираста пилића (71,41 din/kg) највећа вредност индекса економске ефикасности, као и најмања вредност индекса цена производње. Анализом резултата добијених испитивањем активности панкреасних ензима у крвеном серуму и панкреасу бројлерских пилића, установљено је да додата мешавина етарских уља утиче позитивно на активност поменутих ензима у панкреасу, при чему је установљена и значајна позитивна корелација између активности протеазе у панкреасу и крвном серуму бројлерских пилића (r =+0,858; p<0,05). Када је реч о специфичном титру антитела у крвном серуму бројлерских пилића утврђено је да је примена мешавине етарских уља тимијана, оригана и рузмарина у исхрани бројлерских пилића у концентрацији од 0,10% допринела благом порасту концентрације IgА антитела у крви што потенцијално представља индикатор јачања имунолошког система, док је статистички значајан (p<0,05) утицај уочен и на секрецију IgG антитела у крвном серуму бројлерских пилића у оба експериментална третмана. Додата мешавина етарских уља није испољила ефекте на одабране показатеље липидног статуса крви бројлерских пилића, међутим утицала је на значајно побољшање сварљивости сирових протеина, сирове масти, сировог пепела, калцијума и фосфора код бројлерских пилића, чиме је повећана искористљивост основних хранљивих материја, а самим тим су побољшане и производне карактеристике. Утврђене појединачне вредности свих испитаних фактора квалитета трупа закланих пилића указују на позитивне ефекте које су фитобиотици испољили у организму бројлерских пилића. Такође, применом наведене мешавине етарских уља у исхрани бројлерских пилића добијено је пилеће месо побољшаних нутритивних, технолошких и сензорских својстава. С обзиром на значај масних киселина у исхрани људи, од велике важности је позитиван учинак који је додата мешавина етарских уља тимијана, оригана и рузмарина испољила на маснокиселински састав меса бројлерских пилића. Смањен је садржај засићених масних киселина, уз истовремено повећање садржаја полинезасићених масних киселина, чиме је постигнут препоручен однос n-6 / n-3 масних киселина у месу пилића. На основу добијених резултата може се закључити да се избалансираном храном за бројлерске пилиће, са оптималним саставом и садржајем природних промотера раста могу добити пилићи побољшаних производних карактеристика, који се одликују ефикасном сварљивошћу хранљивих материја, те имају добре рандмане и више меса на трупу. Додатно, добијено месо je побошљаног нутритивног, технолошког и сензорског квалитета, обогаћено n-3 масним киселинама и одликује се оптималним односом n-6/n-3 масних киселина. Када се на све то додају и позитивни економски параметри производње онда се са сигурношћу може тврдити да је употреба мешавине етарских уља тимијана, оригана и рузмарина у исхрани бројлерских пилића потпуно оправдана.sr
dc.description.abstractZadatak ove doktorske disertacije je bio da se ispita mogućnost i efekti primene mešavine etarskih ulja timijana (Thymus vulgaris), origana (Origanum vulgare) i ruzmarina (Rosmarinus officinalis), kao prirodnog promotera rasta, u uzgoju brojlerskih pilića na proizvodne karakteristike, biohemijske parametre krvi, histo-morfološke parametre jetre i crevnih resica, svarljivost hranljivih materija, kvalitet trupa i mesa pilića, kao i na ekonomičnost same proizvodnje. U cilju realizacije postavljenih zadataka izveden je biološki ogled u kojem su korišćeni brojlerski pilići linijskog hibrida Ross 308. Biološki ogled je izveden na ukupno 840 jednodnevnih brojlerskih pilića, podeljenih u tri ogledna tretmana, dva eksperimentalna i jedan kontrolni. Kao prirodni promoter rasta korišćena je mešavina etarskih ulja timijana, origana i ruzmarina u koncentracijama od 0,05 i 0,10%. Tokom oglednog perioda kontinuirano su praćene proizvodne karakteristike brojlerskih pilića, a na osnovu analize dobijenih rezultata zaključeno je da ispitivana mešavina etarskih ulja timijana, origana i ruzmarina može veoma uspešno da se koristiti u ishrani brojlerskih pilića kao prirodni promoter rasta. Pozitivan uticaj ovog dodatka je najpre iskazan kroz porast prirasta brojlerskih pilića (4,29-4,61%), kao i na konverziju hrane kod jedinki (7,69-8,28%). Posmatrano po periodima ishrane, najekonomičnija proizvodnja brojlerskih pilića u starter periodu ishrane postignuta primenom 0,05% mešavine etarskih ulja timijana, origana i ruzmarina u ishrani brojlerskih pilića, dok se u grover periodu ishrane efikasnijom pokazala doza od 0,10%. Najekonomičnija proizvodnja brojlerskih pilića tokom celokupnog perioda tova ostvarena je primenom 0,05% mešavine etarskih ulja timijana, origana i ruzmarina u ishrani, budući da je u ovom tretmanu postignuta najmanja vrednost cene prirasta pilića (71,41 din/kg) najveća vrednost indeksa ekonomske efikasnosti, kao i najmanja vrednost indeksa cena proizvodnje. Analizom rezultata dobijenih ispitivanjem aktivnosti pankreasnih enzima u krvenom serumu i pankreasu brojlerskih pilića, ustanovljeno je da dodata mešavina etarskih ulja utiče pozitivno na aktivnost pomenutih enzima u pankreasu, pri čemu je ustanovljena i značajna pozitivna korelacija između aktivnosti proteaze u pankreasu i krvnom serumu brojlerskih pilića (r =+0,858; p<0,05). Kada je reč o specifičnom titru antitela u krvnom serumu brojlerskih pilića utvrđeno je da je primena mešavine etarskih ulja timijana, origana i ruzmarina u ishrani brojlerskih pilića u koncentraciji od 0,10% doprinela blagom porastu koncentracije IgA antitela u krvi što potencijalno predstavlja indikator jačanja imunološkog sistema, dok je statistički značajan (p<0,05) uticaj uočen i na sekreciju IgG antitela u krvnom serumu brojlerskih pilića u oba eksperimentalna tretmana. Dodata mešavina etarskih ulja nije ispoljila efekte na odabrane pokazatelje lipidnog statusa krvi brojlerskih pilića, međutim uticala je na značajno poboljšanje svarljivosti sirovih proteina, sirove masti, sirovog pepela, kalcijuma i fosfora kod brojlerskih pilića, čime je povećana iskoristljivost osnovnih hranljivih materija, a samim tim su poboljšane i proizvodne karakteristike. Utvrđene pojedinačne vrednosti svih ispitanih faktora kvaliteta trupa zaklanih pilića ukazuju na pozitivne efekte koje su fitobiotici ispoljili u organizmu brojlerskih pilića. Takođe, primenom navedene mešavine etarskih ulja u ishrani brojlerskih pilića dobijeno je pileće meso poboljšanih nutritivnih, tehnoloških i senzorskih svojstava. S obzirom na značaj masnih kiselina u ishrani ljudi, od velike važnosti je pozitivan učinak koji je dodata mešavina etarskih ulja timijana, origana i ruzmarina ispoljila na masnokiselinski sastav mesa brojlerskih pilića. Smanjen je sadržaj zasićenih masnih kiselina, uz istovremeno povećanje sadržaja polinezasićenih masnih kiselina, čime je postignut preporučen odnos n-6 / n-3 masnih kiselina u mesu pilića. Na osnovu dobijenih rezultata može se zaključiti da se izbalansiranom hranom za brojlerske piliće, sa optimalnim sastavom i sadržajem prirodnih promotera rasta mogu dobiti pilići poboljšanih proizvodnih karakteristika, koji se odlikuju efikasnom svarljivošću hranljivih materija, te imaju dobre randmane i više mesa na trupu. Dodatno, dobijeno meso je pobošljanog nutritivnog, tehnološkog i senzorskog kvaliteta, obogaćeno n-3 masnim kiselinama i odlikuje se optimalnim odnosom n-6/n-3 masnih kiselina. Kada se na sve to dodaju i pozitivni ekonomski parametri proizvodnje onda se sa sigurnošću može tvrditi da je upotreba mešavine etarskih ulja timijana, origana i ruzmarina u ishrani brojlerskih pilića potpuno opravdana.sr
dc.description.abstractThe main objective of this research was to investigate the possibility and effects of dietary essential oils mixtures of thyme (Thymus vulgaris), oregano (Origanum vulgare) and rosemary (Rosmarinus officinalis), as a natural growth promoter, in broiler chicken nutrition on productive performances, blood biochemical parameters, morphological parameters of liver and villus, ileal nutrient digestibility, carcass characteristics and broiler meat quality, as well on the economic efficiency coasts of broiler chicken production. In order to realize the tasks set, biological trial was carried out on which Ross 308 strain broiler chickens. A totall of 840 one-day-old broiler chickens were equally distributed into three dietary treatments, two experimental and one control. As a natural growth promoter dietary thyme, oregano and rosemary essential oils mixture in concentrations 0.05 i 0.10% was used. During the experimental period, the production characteristics of broiler chickens were continuously monitored. Based on the analysis of the obtained results, it was concluded that the dietary thyme, oregano and rosemary essential oils mixture can be used very successfully in the nutrition of broiler chickens as a natural growth promoter. The positive effect of this supplement was first expressed through the increase in broiler chickens body weight gain (4.29-4.61%), as well through the feed conversion ratio (7.69-8.28%). Observed by the nutrition periods, the most economical production of broiler chickens in the starter period was achieved using 0.05% of the dietary thyme, oregano and rosemary essential oils mixture, while in a grover period a 0.10% dose proved to be more effective. The most economical production of broiler chickens during the entire fattening period was achieved using 0.05% of the dietary thyme, oregano and rosemary essential oils mixture in nutrition, since in this treatment the lowest value of body weight gain price (71.41 din/kg) was achieved, as well as the highest value of the economic efficiency index, and the smallest value of the price index. Regarding the activity of pancreatic enzymes in blood serum and pancreas of broiler chickens, it was found that the added mixture of essential oils had positive influence on the enzymes activity in pancreas, with a significant positive correlation between the protease activity in the pancreas and the blood serum of broiler chickens (r=+0.858; p<0.05). When it comes to the specific antibody titer in the blood serum of broiler chickens, it has been found that the use of a dietary thyme, oregano and rosemary essential oils mixture in broiler chickens nutrition at a concentration of 0.10% contributed to a mild increase in the IgA antibody concentration in the blood, which potentially represents an indicator of the strengthening of the broiler chickens immune system, while statistically significant (p<0.05) influence was observed on the IgG antibodies secretion in blood serum of broiler chickens in both experimental treatments. The added mixture of essential oils did not influence lipid profile status of broiler chickens blood, however, had positive effect on the digestibility of raw proteins, raw fats, raw ash, calcium and phosphorus in broiler chickens, which increased the utilization of basic nutrients, and therefore production characteristics of broiler chickens were improved. Improved carcass characteristics in experimental treatments indicate positive effects that phytobiotic exhibited in broiler chickens. Moreover, using the mixture of essential oils, nutritional, technological and sensory properties of chicken meat has been improved. Considering the importance of fatty acids in human nutrition, the positive effect of dietary thyme, oregano and rosemary essential oils mixture on the fatty acid composition of broiler chicken meat has a great significance. The saturated fatty acids content was reduced, while the polyunsaturated fatty acids content was increased, thus achieving the recommended ratio of n-6/n-3 fatty acids in chicken meat. Based on the obtained results, it can be concluded that with well-balanced feed, which contains optimal composition and content of natural growth promoters, can produce broiler chickens with improved production characteristics, which are characterized by an effective nutrients digestibility, and have good carcass yield and more meat. In addition, the obtained meat will have improved nutritive, technological and sensory quality, enriched with n-3 fatty acids and with optimal ratio of n-6/n-3 fatty acids. When all of this is added to the positive economic parameters of production then it can be safely claimed that the use of a dietary thyme, oregano and rosemary essential oils mixture in broiler chickens nutirition is completely justified.en
dc.languagesr (cyrillic script)
dc.publisherУниверзитет у Новом Саду, Технолошки факултетsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/46012/RS//
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Новом Садуsr
dc.subjectфитобиотициsr
dc.subjectfitobioticisr
dc.subjectPhytobioticsen
dc.subjectbroilersen
dc.subjectproduction performanceen
dc.subjectdigestibilityen
dc.subjectmeat qualityen
dc.subjectbrojlerski pilićisr
dc.subjectproizvodne karakteristikesr
dc.subjectsvarljivostsr
dc.subjectkvalitet mesasr
dc.subjectбројлерски пилићиsr
dc.subjectпроизводне карактеристикеsr
dc.subjectсварљивостsr
dc.subjectквалитет месasr
dc.titleУтицај примене мешавине етарских уља у исхрани на производне карактеристике и квалитет меса бројлерских пилићаsr
dc.title.alternativeUticaj primene mešavine etarskih ulja u ishrani na proizvodne karakteristike i kvalitet mesa brojlerskih pilićasr
dc.title.alternativeThe effect of dietary supplementation with essential oils mixture on production characteristics and broiler chicken meat qualityen
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/39681/IzvestajKomisije.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/39681/IzvestajKomisije.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/39680/Disertacija.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/39680/Disertacija.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_11530


Документи за докторску дисертацију

Thumbnail
Thumbnail

Ова дисертација се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о дисертацији