Приказ основних података о дисертацији

Study on the possibilities of the rationalization of wheat flour milling processusing the eight-roller mill

dc.contributor.advisorTanović, Gavrilo
dc.contributor.otherTanović, Gavrilo
dc.contributor.otherPajin, Biljana
dc.contributor.otherMastilović, Jasna
dc.creatorFišteš, Aleksandar
dc.date.accessioned2018-12-19T17:10:43Z
dc.date.available2018-12-19T17:10:43Z
dc.date.available2020-07-03T13:53:11Z
dc.date.issued2009-09-07
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/10377
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacija152455371808117.pdf?controlNumber=(BISIS)71277&fileName=152455371808117.pdf&id=11237&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=71277&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/IzvestajKomisije152455370723885.pdf?controlNumber=(BISIS)71277&fileName=152455370723885.pdf&id=11236&source=NaRDuS&language=srsr
dc.description.abstractU radu je proučavana mogućnost racionalizacije tehnološkog postupka mlevenja pšenice primenom osmovaljne stolice u fazi mlevenja griza i osevaka. Na svim ispitivanim prolazištima mlevenja griza i osevaka, pri istom razmaku između valjaka i istoj veličini otvora sejnog tkiva za odsejavanje brašna, ukupan prinos brašna u postupku sa osmovaljnom stolicom manji je nego u klasičnom postupku. Pomenuta razlika varira u zavisnosti od uzorka i prolazišta mlevenja, ali je uvek statistički značajna. Nižim vođenjem valjaka u postupku sa osmovaljnom stolicom, u poređenju sa razmacima između valjaka u klasičnom postupku, u zavisnosti od uzorka i prolazišta mlevenja se smanjuje razlika, dostiže ili prevazilazi prinos brašna u odnosu na klasični postupak. Povećanjem veličine otvora sejnog tkiva za odsejavanje brašna značajno se povećava prinos brašna u postupku sa osmovaljnom stolicom, pri čemu se pri odabiru sejnog tkiva u obzir mora uzeti i veličina svetlog otvora. Odabirom odgovarajuće veličine otvora sejnog tkiva može se i prevazići prinos brašna u klasičnom postupku. Niže vođenje valjaka i/ili povećanje veličine otvora sejnog tkiva za odsejavanje brašna, pri primeni osmovaljne stolice, nema za posledicu pogoršanje kvaliteta brašna (po pitanju sadržaja pepela) u odnosu na klasični postupak. Specifični utrošak energije za usitnjavanje po jedinici mase brašna, pri istom vođenju valjaka i istoj veličini otvora sejnog tkiva za odsejavanje brašna, veći je u postupku sa osmovaljnom stolicom nego u klasičnom postupku. Povećanjem izvoda brašna u postupku sa osmovaljnom stolicom, značajno se smanjuje specifični utrošak energije za usitnjavanje. Mogućnost ostvarenja bliskih efekata usitnjavanja u fazi mlevenja griza i osevaka, u klasičnom i postupku sa osmovaljnom stolicom, ukazuje da je za dalju racionalizaciju savremenog tehnološkog postupka mlevenja pšenice neophodno uključivanje osmovaljne stolice.sr
dc.description.abstractRationalization of the wheat flour milling process using the eight-roller mill in the reduction system has been investigated. At the same roll gaps and same sieving conditions, a lower flour yield has been obtained using an eight-roller mill compared to a conventional one. The difference is statistically significant regardless the passage. By decreasing the roll gap in the process with the eight-roller mill, compared to the roll gap in the conventional process, it is possible to decrease the difference, obtain a similar or even exceed the flour release in the conventional system. Increasing the size of the screen aperture for sifting flour, while percent open area of the screen also needs to be observed, results in significant increase of flour yield (in some cases exceeding the flour yield in the conventional system). Adjustments of the roll gap and sieving conditions in the process with the eight-roller mill are not followed by deterioration of flour quality. At the same roll gaps and same sieving conditions, energy requirements for grinding are higher in the process with the eight-roller mill compared to a conventional system. With the increase of the flour release in process using the eight-roller mill, these energy requirements can be significantly reduced. The possibility of achieving similar milling results to those obtained in the conventional system, while the investment costs and overall energy requirements are significantly lower, justifies the use of the eight-roller mill in the reduction system of the wheat flour milling process.en
dc.languagesr (latin script)
dc.publisherУниверзитет у Новом Саду, Технолошки факултетsr
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Новом Садуsr
dc.subjectMlevenje pšenicesr
dc.subjectWheat flour millingen
dc.subjectreduction systemen
dc.subjecteight-roller millen
dc.subjectprocessrationalizationen
dc.subjectmlevenje griza i osevakasr
dc.subjectosmovaljna stolicasr
dc.subjectracionalizacija tehnološkog postupkasr
dc.titlePrilog proučavanju mogućnosti racionalizacije tehnološkog postupka mlevenja pšenice primenom osmovaljne stolicesr
dc.title.alternativeStudy on the possibilities of the rationalization of wheat flour milling processusing the eight-roller millen
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/39974/Disertacija.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/39974/Disertacija.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/39975/IzvestajKomisije.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/39975/IzvestajKomisije.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_10377


Документи за докторску дисертацију

Thumbnail
Thumbnail

Ова дисертација се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о дисертацији