Приказ основних података о дисертацији

Functional and antioxidant characteristics of beetroot pomace (Beta vulgaris)

dc.contributor.advisorČanadanović-Brunet, Jasna
dc.contributor.otherĐilas, Sonja
dc.contributor.otherČanadanović-Brunet, Jasna
dc.contributor.otherMandić, Anamarija
dc.creatorVulić, Jelena
dc.date.accessioned2018-10-15T11:08:27Z
dc.date.available2018-10-15T11:08:27Z
dc.date.available2020-07-03T13:56:58Z
dc.date.issued2012-09-04
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacijadisertacija.pdf?controlNumber=(BISIS)77524&fileName=disertacija.pdf&id=297&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/10024
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=77524&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/IzvestajKomisije152403286225571.pdf?controlNumber=(BISIS)77524&fileName=152403286225571.pdf&id=11163&source=NaRDuS&language=srsr
dc.description.abstractEtanolni ekstrakti tropa odabranih sorti cvekle (Detroit, Cardeal-F1, Egipatska, Bikor i Kestrel) prečišćeni su primenom ekstrakcije na čvrstoj fazi (SPE). Sadržaj ukupnih fenolnih jedinjenja, flavonoida i betalaina u prečišćenim ekstraktima određeni su spektrofotometrijskim metodama. HPLC analizom utvrđen je kvalitativni i kvantitativni sastav fenolnih jedinjenja i betalaina ekstrakata tropa odabranih sorti cvekle. ESR spektroskopijom ispitana je antiradikalska aktivnost ekstrakata topa cvekle na stabilne DPPH i reaktivne superoksid anjon i hidroksil radikale. Spektrofotometrijski je određena antioksidativna aktivnost na DPPH radikale i redukciona sposobnost po Oyaizu u ekstraktima odabranih sorti cvekle. Ispitana je in vitro antiproliferativna aktivnost frakcija ekstrakata, njihovim delovanjem na rast tri histološki različite humane ćelijske linije: MCF-7 (adenokarcinom dojke), HeLa (epitelni karcinom cerviksa)i MRC-5 (fetalni fibroblastni karcinom pluća). U završnoj fazi rada određena je antimikrobna aktivnost ekstrakata tropa odabranih sorti cvekle.sr
dc.description.abstractBeetroot (Detroit, Cardeal-F1, Egipatska, Bikor i Kestrel) pomace ethanol extracts were purified using solid phase extraction (SPE). Contents of total phenols, flavonoids and betalains in purified extracts were determined by spectrophotometric methods. HPLC analysis were used for quantitative and qualitative characterization of phenolic compounds and betalains in investigated extracts. ESR spectroscopy was used for investigation of antiradical activity of beetroot pomace extracts on stable DPPH and reactive superoxide anion and hydroxyl radicals. Antioxidant activity was determined spectrophotometrically on DPPH radicals and reducing power according to Oyaizu in the beetroot pomace extracts. Antiproliferative activity of investigated extracts was determined in vitro, testing their influence on the growth of three histologically different human cell lines: MCF-7 (breast adenocarcinoma), HeLa (cervix epithelioid carcinoma) and MRC-5 (fetal lung). Also, antimicrobial activity of beetroot pomace extracts was determined.en
dc.formatapplication/pdf
dc.languagesr (latin script)
dc.publisherУниверзитет у Новом Саду, Технолошки факултетsr
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Новом Садуsr
dc.subjectTrop cveklesr
dc.subjectBeetroot pomaceen
dc.subjectantiradical activityen
dc.subjectantiproliferative activityen
dc.subjectantimicrobial activityen
dc.subjectphenolic compoundsen
dc.subjectbetalainsen
dc.subjectsuperoxide anion radicalsen
dc.subjecthydroxyl radicalsen
dc.subjectDPPH●en
dc.subjectHPLCen
dc.subjectESRen
dc.subjectSPEen
dc.subjectantiradikalska aktivnostsr
dc.subjectantiproliferativna aktivnostsr
dc.subjectantimikrobna aktivnostsr
dc.subjectfenolna jedinjenjasr
dc.subjectbetalainisr
dc.subjectsuperoksid anjon radikalisr
dc.subjecthidroksil radikalisr
dc.subjectDPPH●sr
dc.subjectHPLCsr
dc.subjectESRsr
dc.subjectSPEsr
dc.titleFunkcionalne i antioksidativne osobine tropa cvekle (Beta vulgaris)sr
dc.title.alternativeFunctional and antioxidant characteristics of beetroot pomace (Beta vulgaris)en
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dcterms.abstractЧанадановић-Брунет, Јасна; Мандић, Aнамарија; Ђилас, Соња; Чанадановић-Брунет, Јасна; Вулић, Јелена; Функционалне и антиоксидативне особине тропа цвекле (Бета вулгарис); Функционалне и антиоксидативне особине тропа цвекле (Бета вулгарис);
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/41071/IzvestajKomisije.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/41070/Disertacija.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/41071/IzvestajKomisije.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/41070/Disertacija.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_10024


Документи за докторску дисертацију

Thumbnail
Thumbnail

Ова дисертација се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о дисертацији