Оптимизација процеса екстракције хербе Thymus serpyllum L., биолошке активности и инкапсулација екстраката
Optimization of the extraction process from Thymus serpyllum L. herb, biological activities and encapsulation of extracts
Докторанд
Jovanović, Aleksandra A.Ментор
Bugarski, BrankoЧланови комисије
Knežević-Jugović, ZoricaŠavikin, Katarina
Zdunić, Gordana
Đorđević, Verica
Метаподаци
Приказ свих података о дисертацијиСажетак
Врста Thymus serpyllum L. (Lamiaceae) или мајчина душица представља
вишегодишњу зељасту биљку богату полифенолима који показују
антиоксидативни, антимикробни, антихипертензивни, спазмолитични,
антиинфламаторни, антиканцерогени, антиалергијски и анксиолитични ефекат.
Оптимизација процеса екстракције представља први корак у добијању
максималног приноса активних принципа из биљних извора као безбедне и
природне алтернативе синтетским компонентама. Нестабилност полифенола у
току процеса производње, дистрибуције и чувања намирница, као и у условима
гастроинтестиналног тракта, ограничава њихову активност и потенцијалне
корисне ефекте на здравље људи. Инкапсулација полифенола доводи до
превазилажења поменутих недостатака, ублажавања горког укуса полифенола и
побољшања њихове биорасположивости и полувремена елиминације...
Thymus serpyllum L. (Lamiaceae), well-known as wild thyme, is a perennial
subshrub, abundant in polyphenols compounds, which possess antioxidant,
antimicrobial, antihypertensive, antispasmodic, antiinflammatory, anticarcinogenic,
anti-allergic and anxiolytic properties. The optimization of extraction represents the first
step in obtaining the maximum yield of active compounds from plant sources, which are
safe and natural alternative to synthetic components. Polyphenols instability during food
processing, distribution or storage, and in the gastrointestinal tract, limits their activity
and potential health benefits. The encapsulation of polyphenols can overcome the
drawbacks of their instability, alleviate unpleasant tastes or flavors, and improve the
bioavailability and half-life of the compounds...
Факултет:
Универзитет у Београду, Технолошко-металуршки факултетДатум одбране:
06-03-2018Пројекти:
- Развој нових инкапсулационих и ензимских технологија за производњу биокатализатора и биолошки активних компонената хране у циљу повећања њене конкурентности, квалитета и безбедности (RS-46010)
- Традиционални и нови производи од плодова гајених и самониклих врста воћака и винове лозе и нус-продуката у преради, са посебним освртом на аутохтоне сорте: хемијска карактеризација и биолошки профил (RS-46013)